Sydfyns Møntklub
  • Det sker
  • Om Sydfyns Møntklub
  • Medlems-info
  • Nyheder
  • Anvisningssalg
  • Medlemsblad
  • Vurdering og salg af samlinger
  • Samler-tips
    • Guide: køb af mønter på nettet
    • Mønt-identifikation
    • Falske mønter
  • Begivenheder
    • Jubilæum 2015
  • Partnere
  • Kontakt
  • Links
Denne side indeholder information til medlemmerne af Sydfyns Møntklub. Alle er velkomne til at læse med. Blot skal man huske, at tilbud om indkøb af mønter og lignende kun er beregnet på betalende medlemmer af klubben. Nyeste artikler står altid øverst - hold øje med datoen, der står øverst i hver artikel.



8/3 -2023
Indkaldelse til ordinær generalforsamling i Sydfyns Møntklub


Tirsdag d. 11. april kl. 19.00 afholdes ordinær generalforsamling i Sydfyns Møntklub, og vi mødes som sædvanlig i vores lokaler på Nymarkskolen.
Dagsordenen er som følger:
  1. Valg af dirigent og referent.
  2. Bestyrelsens beretning for året.
  3. Fremlæggelse og godkendelse af revideret regnskab.
  4. Behandling af indkomne forslag (skriftligt til formanden senest 14 dage før generalforsamlingen).
  5. Fastsættelse af næste års kontingent.
  6. Valg til bestyrelsen (2-årig periode). På valg er: John Andersen, Mikkel Hammelsvang og Marcel Andreassen.
  7. Valg af formand (2-årig periode)
  8. Valg af 2 suppleanter (1-årig periode). Sidste år valgtes Steen Lindtner og Lars Mikkelsen.
  9. Valg af 2 revisorer (1-årig periode). Sidste år valgtes Svend Aa. Christensen og Johnny Sørensen
  10. Valg af revisorsuppleant (1-årig periode). Sidste år valgtes Lars Lykke Rasmussen.
  11.  Eventuelt.

I forbindelse med generalforsamlingen stiller bestyrelsen følgende forslag til præcisering af vedtægternes §7. Konkret foreslås det, at følgende ordlyd tilføjes:
"Formand og kasserer tegner i fællesskab foreningen".

Som altid skal vi lige have et stykke smørrebrød eller to denne aften og fejre os selv lidt.


5/7 -2021
Møntkataloget.dk udvides stadig - nu med varianter


Dansk Numismatisk Forenings store online-møntkatalog udvides fortsat. Kataloget dækker nu Danmark fra 1241 til nutiden. Desuden dækker det Dansk Vestindien, Færøerne og Grønland i sin helhed - dog kun cirkulerende mønt, ikke tokens og privatmønter.
Kataloget kan downloades som pdf med eller uden billeder, så man ikke er afhængig af en netforbindelse, når man skal bruge det (brug dette link). Det fulde katalog fylder for tiden 248 A4-sider. Filen kan søges i, hvis man bruger programmet Adobe Reader til at åbne den.
Folkene bag kataloget er i stigende grad begyndt at tage varianter med, som Sieg aldrig har haft på listen. Og det kan jo betyde flere mønter at jagte for de mange medlemmer i Sydfyns Møntklub, som er årgangssamlere.
Vidste du for eksempel, at 1 krone 2012 findes med mindre hul end normalt? Og både som proofmønt og ucirkuleret? Vidste du, at 1 øre 1897 findes med ændret årstal fra 1894? At 25 øre 1900 findes med ændret årstal fra 1800? At 5 øre 1941 findes med både bred og smal kant? Og vi kunne blive ved.
Alt i alt har kataloget nu nået et niveau, hvor det i høj grad er anvendeligt i stedet for de gamle Sieg-kataloger. DNF skal dog stadig arbejde på overblik og søgning på hjemmesiden. Her er der plads til forbedring. Har du ikke fået kigget på kataloget endnu, så prøv det! Start her.


Billede
Billede
5/5 -2021
To tyske Svendborg-medaljer

I Sydfyns Møntklub er vi efterhånden nogle stykker, der samler på medaljer og tokens fra Svendborg-området. Forleden blev formanden kontaktet af en samler fra et andet sted i kongeriget, som ligger inde med to tyske medaljer, der har Svendborg som tema. Om formanden vidste noget om dem? Ikke det mindste!
Men så er det jo heldigt, at vi har klogere mennesker i form af Ejgil Stampe fra FNF. Han kendte historien, og den får I nu her.
I Bremerhaven findes (eller fandtes?) en møntklub specielt for samlere af mønter og medaljer med skibsmotiv. Den har adskillige medlemmer uden for Tyskland, blandt andet en samler fra Midtfyn. For at de meget spredte medlemmer kunne mødes, arrangerede man tilbage i tiden hvert år en komsammen over nogle dage, typisk en weekend. Det var medlemmerne der stod for det, så man kom langt omkring - og i 1990 kom man til Svendborg, da det midtfynske medlem arrangerede festlighederne.
Der kom også en medalje ud af det, og den blev produceret i "gult metal" og "hvidt metal", dog med samme motiv.
Så hvis man samler Svendborg-genstande, skal man åbenbart huske også at skæve til vores nabolande. Der kan man bare se.
Tak til Svend Hessel for at gøre os opmærksomme på disse medaljer.


28/4 -2021
Nu har vi to medlems-hjemmesider

For et par år siden var det Erik Henriksen, der lavede en hjemmeside om samlerobjekter fra Svendborg - medaljer, tokens og lignende.
Nu har formanden barslet med en hjemmeside, der giver en masse generel vejledning til møntsamlere - både mht vurdering, opbevaring og kilder til viden. Der skulle også nok være noget, som medlemmerne kan bruge.
Se begge sider i vores links-sektion.


23/2 -2021
Ikoniske amerikanske mønter genudgives

I 2021 runder vi 100-året for overgangen mellem de to ikoniske amerikanske sølvdollars, Morgan-dollaren og Peace-dollaren. Det skal da fejres - og det gør de i USA med udgivelsen af en 2021-version af hver af de to mønter.
Billede
Billede
De nye jubilæumsmønter bliver dog lidt større end de gamle, nemlig en fuld ounze i sølv (31,1 gram). Oplagstal, priser og udgivelsestidspunkt er endnu ukendte. Men vi kan vist roligt være sikre på, at mønterne bliver populære både i og uden for USA.
Billede
Billede
De viste billeder er dem, som fik udgivelsen af mønterne godkendt af den amerikanske regering. Der kan derfor forekomme små justeringer i designet, når de endelige mønter foreligger. Vi glæder os!
Opdatering 28. april: US Mint meddeler, at mønterne kommer i et oplag på hver 250.000 eksemplarer, og at udsalgsprisen bliver 85 dollars stykket.



28/12-2020
Stjålet møntsamling

Her kort før nytår står vi desværre med en stjålet møntsamling. Et medlem af Sydfyns Møntklub, bosiddende på Vestfyn, har i juledagene fået stjålet stort set hele sin samling. Det meste lå i et pengeskab, som tyvene har brugt en del tid på at fjerne fra huset og formentlig skære op et andet sted.
Der var tale om en næsten komplet årgangssamling, hvilket betyder, at man skal være varsom, hvis man tilbydes de bedste årgangsmønter til lidt for gode priser. Af de danske guldmønter var der en typesamling. Samlingen indeholdt desuden en ret omfattende typesamling af mønter fra de baltiske stater - Estland, Letland og Litauen. Pengesedler var der til gengæld nærmest ingen af.
Skulle man støde på et opskåret pengeskab eller få tilbudt nogle af de nævnte mønter, så vil politiet nok være rigtig glade for et tip på 114. Vi modtager også tip i bestyrelsen.
Godt nytår derude - pas godt på jer selv og jeres samlinger.


26/7-2020
Har du fugt i pengeskabet?

Mange af os har et pengeskab eller et våbenskab, som vi opbevarer vores samling i. Men pengeskabe er jo lukket det meste af tiden - det er ligesom en del af meningen med dem - og det betyder, at fugtig luft kan ophobe sig derinde til skade for møntsamlingen. Årsagen er den helt simple, at der sker mindre udluftning. Men det tænker vi ikke over til hverdag.
Højere luftfugtighed kan trække trælse ting som eksempelvis "grønne mønter" med sig, uanset om de opbevares i møntholdere eller indstikslommer. Og det gider vi jo ikke at have.
Man kan løse problemet ved at lade sit pengeskab stå åbent, når man er hjemme - eller også kan man købe en affugter. Der findes eksempelvis små kompakte affugtere, som er beregnet til våbenskabe, og som ikke skal bruge strøm. Man kan også købe lignende affugtere til biler og bruge dem i pengeskabet.





Billede

25/5-2020
Pep din danske møntsamling op med billeder af regenterne

Formanden har i et anfald af virkelyst kreeret et ark med billeder af de danske konger hele vejen tilbage til Gorm den Gamle, opdelt i felter på 5x5 cm. Denne størrelse svarer til en almindelig møntholder, og billederne kan derfor bruges som inddeling i album til møntholdere.
Filen er i pdf-format størrelse A4, og kan derfor printes på almindelige printere. Hvis det driller, så prøv at gemme filen fysisk på computeren før du printer. Arket er inddelt sådan, at side 1 mest er til årgangssamlerne (efter 1874), side 2 mest er til samlerne af gammelt Danmark (1523-1874) mens de sidste 3 ark er til dem, der samler de tidligste mønter - eller som bare gerne vil have én mønt pr. regent.
Filen kan hentes her.


19/5-2020
E-medlemskab af Dansk Numismatisk Forening

Der er tilsyneladende ikke mange, der ved det, men DNF har i nogen tid tilbudt e-medlemskaber til stærkt reduceret kontingent, nemlig 200 kr årligt. Man opnår fuld medlemsstatus, men skal blot selv hente foreningens udgivelser - Numismatisk Rapport og NNUM - på foreningens hjemmeside, numismatik.dk. Man skal også selv hente auktionslister og indgive bud via nettet, hvis man ønsker at købe fra auktionerne.
Det hele er dog ret nemt at gå til, og DNF er nogenlunde flittige til at lægge billeder ud af auktionsmaterialet. For os som bor langt fra København, men som gerne vil have del i fordelene ved et medlemskab af DNF, er det en oplagt løsning. 
Der er den yderligere fordel ved medlemskabet, at man også får adgang til at købe nye bogudgivelser til en rimelig pris. Og så får man en gratis billet til Copenhagen Coin Fair.
Er man allerede "traditionelt" medlem, kan man sagtens få lavet sit medlemskab om. Man skal blot kontakte DNF. 
Som nyt medlem kan man indmelde sig på nettet. Det gøres ved at bruge denne formular.



2/1-2020
Mønt hylder frimærke
I 1840 udsendte England det legendariske "Penny Black"-frimærke, der udmærkede sig ved at være verdens første selvklæbende frimærke. Det er tidligere blevet husket på en mønt, som Isle of Man udsendte tilbage omkring 1990, men nu er det altså Gibraltars tur til at mindes det skelsættende frimærke. Mønten kommer i handlen i disse dage og er præget i kobbernikkel med et oplag på 7500 styk. Den sorte effekt i møntens bund kommer fra en særlig overflade-behandling og betegnes af møntstedet Pobjoy Mint som "pearl black finish".
Mønten må forventes at stige hurtigt i pris. Det har i hvert fald været tendensen de seneste år, når Gibraltar udsender mønter med så lave oplagstal.

Billede

17/10-2019
Status på Den Kgl. Mønt- og Medaillesamling
I flere år har Den Kgl. Mønt- og Medaillesamling (DKMM) været lukket for offentligheden. For de af os, der ikke har den direkte kontakt til de ansatte ved DKMM, eller som færdes i kredse der har en sådan kontakt, har omstændighederne omkring samlingens status og fremtid været helt ukendte.
I Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad fra september 2019 kan man imidlertid læse sig til en status på DKMM, forfattet af museumsinspektør Helle Horsnæs, der har det øverste ansvar for samlingen.
Og lad os da starte med at slå fast, at DKMM fortsat eksisterer, og at arbejdet med numismatikken stadig er i fuld gang på Nationalmuseet. Vi kan også lige så godt slå fast, at samlingen ikke bliver genåbnet. Men formentlig bliver det i fremtiden muligt at gense dele af samlingen i andre sammenhænge på Nationalmuseet. Mere om det senere.
Det var akutte sparebehov, der i sin tid fik DKMM lukket for offentligheden. Og både DKMM og Nationalmuseet som helhed er stadig presset af stramme budgetter, selv om der pletvis falder ekstra bevillinger af - også til numismatikken - fra både offentlig og privat side.
I disse år består kredsen omkring DKMM af nogle få fastansatte, nogle få i midlertidige stillinger og et antal studentermedhjælpere og PHD-studerende. Arbejdets fokus handler dels om at behandle og katalogisere den store mænge detektor-fund, der gøres i disse år, og dels om at digitalisere samlingen og gøre den tilgængelig via internettet. Især det sidste er der stor politisk opmærksomhed om, og det har kastet nogle ekstrabevillinger af sig hen over de senere år. Endvidere forskes der også lidt - for tiden i arabiske dirhemers rolle i økonomien i vikingetiden.
Samtidig arbejdes der så småt på at skabe en ny (offentlig!) udstilling på Nationalmuseet om penge generelt, hvor DKMMs materiale naturligvis spiller en central rolle.
Arbejdet med at digitalisere møntsamlingen har givet sig udslag i, at ca. 20.000 af samlingens mønter nu kan ses på Nationalmuseets hjemmeside. Man kan frit bladre i samlingen, men søgemekanismerne virker ikke helt så intuitive, som man kunne ønske. Brugervenligheden kan stadig forbedres - eksempelvis er samlingen ikke inddelt i kategorier på hjemmesiden; mønterne er helt enkelt bare lagt ind i tilsyneladende tilfældig rækkefølge. Det er dog muligt at søge på konge, pålydende, land og lignende.
Numismatikken er og bliver en helt central videnskab i arkæologi og historie. Og man fornemmer en forsigtig optimisme fra Helle Horsnæs' side: eksempelvis fremhæver hun, hvordan der i øjeblikket er gang i to PHD-projekter om numismatik på de danske universiteter, og hvordan DKMM oplever ganske stor interesse fra øvrige studerendes side i forhold til praktikforløb. Med andre ord er der unge forskere derude, der gerne vil specialisere sig i numismatikken, og det lover godt for fremtidens fødekæde af eksperter.
Fra bestyrelsens side vil vi forsøge at holde fingeren på pulsen i forhold til den varslede udstilling om penge på Nationalmuseet. Men vi skal nok væbne os lidt med tålmodighed: der er langt fra vision og ide til udstillingen står færdig. Og der skal penge på bordet, før det er muligt at realisere den. Lige pt virker det dog som om, at den er højt prioriteret på Nationalmuseet - og det gør de klogt i. De seneste års spektakulære dektorfund af mønter, senest i Vejle, kan næsten kun have øget befolkningens opmærksomhed på numismatik og møntsamling.


11/10-2019
Fornem dansk samling kommer under hammeren
Den 4. og 5. november afholder Bruun Rasmussen årets sidste traditionelle møntauktion, og ved denne lejlighed sælges samlingen tilhørende Kurt Guldborg. Det er en af de efterhånden sjældne "store" samlinger af primært danske mønter, og når vi omtaler den her, så skyldes det, at der er noget for enhver pengepung. Lige fra få hundrede kroner til sekscifrede beløb. Alle mønterne kan ses på Bruun Rasmussens hjemmeside, hvor det i øvrigt også er muligt at byde fra.
Interesseret? Så brug dette link til at se herlighederne.


11/10-2019
Nyt standardværk om svenske guldmønter og -medaljer
På et amerikansk numismatisk forlag er der netop udgivet et nyt standardværk om svenske guldmønter 1512-2019. Ud over de nationale udgivelser rummer bogen også en række guldmedaljer. Der er tale om et kvalitetsværk i fuld farve, hardcover, og med både baggrundshistorie, raritetsangivelser, auktionspriser og værdiansættelser. Bogen er skrevet på tre sprog - svensk, engelsk og tysk. Se et eksempel fra bogen herunder.
Bogen koster $55 på den amerikanske hjemmeside - man skal påregne fragt og told.
Se mere på forlagets hjemmeside.

Billede

20/6-2019
Tog mønt ud af "plastickiste". Det blev dyrt!
Hvis man køber en mønt i en amerikansk "plastickiste", skal man så pille den ud?
En del danske samlere er skeptiske over for disse "slabs" og piller mønterne ud. Men man skal trods alt lige tænke sig om, før man gør det. Det viser denne historie.
De to billeder herunder er samme mønt, en USA 1 dollar 1799/8 i fremragende kvalitet. Det første billede er taget i 2013 i forbindelse med møntens salg på auktion. Det andet billede er fra i år, hvor den igen er solgt.
I mellemtiden har ejeren formentlig haft mønten ude af sin oprindelige slab, for den blev solgt i en helt ny slab i 2019. Og i mellemtiden er mønten så tonet.
Det er jo en smagssag, om man kan lide toningen eller ej. Men faktum er, at mønten kostede 141.000 dollars i 2013 og blev solgt for 102.000 dollars i år. Så prisen for at tage den ud svarer til en dansk familiebil...

Billede
Billede

Billede
15/4-2019
10 øre 1931 med stort og lille N
Som det fremgår af billedet ovenfor findes 10 øre 1931 i to varianter med hhv. stort og lille N. På typen med stort N er initialet samtidig flyttet en lille smule tættere på det store C i monogrammet.
Variationen har aldrig været anført i Siegs Møntkatalog og optræder heller ikke i andre danske kataloger, så det er umuligt at sige noget om, hvorvidt den ene variation er mere sjælden end den anden. Men vi har alle nogle af disse 10-ører liggende, så det er med at få dem tjekket og se, om du har begge varianter.


11/3-2019
Sydfyns Møntklub er på Facebook
Vidste du at foreningen har en lille gruppe på Facebook? Hvis du vælger at følge den, kan du få adgang til flere relevante nyheder fra mønternes verden - og du kan nemt kontakte store dele af bestyrelsen via Facebook.

Du finder gruppen her: Facebook

Billede

27/2-2019
Samlermønter mellem mønt, medalje og skulptur
I disse år gennemgår samlermønter en voldsom udvikling, hvor de tekniske grænser for udformningen hele tiden flyttes. Resultatet bliver et mellemting mellem mønt og skulptur, og der er et stigende verdensmarked for disse mønter. Det blev meget tydeligt på årets World Coin Fair i Berlin. På den enorme messe var det især mønter som disse, der blev fremvist på møntstedernes stande.
Billede
Billede
Mønten ovenfor er et godt eksempel på, hvor langt mulighederne har flyttet sig. Typisk for mange af disse usædvanlige mønter er et meget lavt oplag - ofte kun få hundrede styk - og en meget høj pris. Men der er et marked for dette, formentlig fordi man så kommer til at eje noget helt særligt, som kun få andre har. Og fordi de nye mønter måske tiltaler en anden gruppe samlere end traditionelle jubilæumsmønter gør.
Billede
Billede
Denne helt nye franske mønt er et andet eksempel på, hvordan mønt og skulptur mødes. Mønten er helt flad, når den ligger på bordet, men holdt i den rigtige vinkel ser det grangiveligt ud som om, at den er knækket på samme måde som et element i Berlinmuren.
Billede
Billede
Et sidste eksempel skal være denne mønt fra Mongoliet, hvor en væsentlig del af motivet faktisk ikke er på mønten, men er et hul i den. Alle de sorte områder er et hul, ikke farve.
Der er givetvis meget delte meninger om, hvad disse mønter har med møntsamling - og med mønter i det hele taget - at gøre. Men de er tydeligvis kommet for at blive, og de kan sælges til virkelig høje priser. Den første mønt i denne artikel koster eksempelvis 1000 dollars.



14/12-2018
Nyt møntkatalog udkommet
Roskilde Mønthandlet har udgivet et møntkatalog over danske mønter fra 1863 og til nutiden. Kataloget er i handlen nu og kan blandt andet købes hos Roskilde Mønthandel (dette link). Prisen er 98 kr. Hvis flere af foreningens medlemmer ønsker et katalog, kan I give os besked på januar-mødet, og så kan vi altid lave en samlet bestilling.
Billede

16/11-2018
Historisk møntfund ved Ribe
Det var en skat helt uden sidestykke og med sikkerhed årets møntfund, der her i efteråret dukkede op af en mark syd for Ribe. Som så ofte før var det startet med en amatør-arkæolog, der var ude med sin metaldetektor, og som pludselig stod med én af Danmarks allerældste mønter i hånden - vel at mærke en mønt i forbløffende god stand.
Den efterfølgende udgravning afslørede ikke mindre end 248 penninge fra det tidlige 800-tal, vel at mærke mønter som ind til nu kun var kendt i et par håndfulde eksemplarer (Hauberg 6 og 7). Mønterne lå i jorden på et sted, som i århundreder har været et vådområde, og forholdene i den gamle mose har bevaret disse mønter stort set som den dag, de blev tabt eller nedlagt i jorden. Alene af dén grund er fundet historisk.
Arkæologerne overvejer derfor, om det kan være muligt, at mønterne er præget i eller omkring Ribe til brug i området. Byen var trods alt nok Danmarks vigtigste på dette tidspunkt. Hauberg har anført mønterne som præget i Lund, men da de jo kun har været kendt fra løsfund, har det ind til nu været svært at konkludere noget entydigt omkring deres oprindelse.
Møntskatten har været udstillet på museet Ribes Vikinger i kort tid, men er nu sendt videre til nærmere undersøgelse.
Vil man gerne se billeder af mønterne, kan det gøres på dette link.


16/11-2018
Reddet af en stak sølvmønter
Billede
Sådan ser franske og belgiske 5 francs ud, når de har stoppet en kugle og reddet deres ejer - fordi han tilfældigvis havde dem i brystlommen, da han blev skudt.
Mønterne lå i lommen på en soldat fra 1. Verdenskrig, Optatius Buyssen, og de er stadig i familiens eje. Men historien er bedre end som så. Det var nemlig efter sigende også mønternes skyld, at soldaten overhovedet blev skudt. De klingede i lommen på ham, så de fjendtlige tyske soldater blev opmærksom på ham.
Og ikke nok med dét. Efterfølgende var Buyssen nødt til at spille død, da en tysk soldat kom over for at se, om skuddet nu også havde været præcist nok. Soldaten sparkede sågar vores helt i hovedet. Alligevel formåede han at ligge så stille, at tyskeren tog ham for at være død.
Og således var Buyssen en af de soldater, som overlevede 1. Verdenskrig og levede mange år efter.


7/11-2018
Så kom afløseren til Siegs Møntkatalog

Siden Siegs Møntkatalog lukkede sidste år har spekulationerne gået på, om vi overhovedet ville få et møntkatalog igen - og i hvilken form. Det var jo tydeligt, at der desværre ikke længere var penge i at sælge kataloget som en tryksag.
Nu har Dansk Numismatisk Forening taget udfordringen op og lanceret en helt ny hjemmeside, som oven i købet er gratis. Dette til trods for, at der må være ganske mange arbejdstimer forbundet med siden, og at det jo heller ikke er gratis at have en professionel hjemmeside.
Hjemmesiden hedder
montkataloget.dk/moenter
Endnu er der kun årgangsmønter på siden, men den kommer til at vokse, så den til slut dækker det samme som det gamle Siegs Møntkatalog.
Siden er indrettet således, at man i menuen til venstre skal vælge den pålydende, man ønsker at se - fx "1 krone" - og så dukker listen over 1-kroner op nede under de mørkeblå menupunkter. Rul ned på siden, hvis du ikke umiddelbart kan se kataloget. Systemet fungerer, men ville være smartere, hvis menuerne lå vandret foroven som "drop down"-menuer.
Der er fine billeder af mønterne, og de er prissat i mange kvaliteter. Som noget nyt er de moderne proof-mønter også prissat. Mønter med en katalogværdi på under 10 kroner er slet ikke prissat, og det er sådan set ok.
I forhold til det gamle Siegs-katalog er der fortsat nogle mønter, der er prissat en smule højt, men ellers er den generelle tendens, at katalogværdierne er sænket, så de i højere grad afspejler virkeligheden.
Alt i alt byder vi "Møntkataloget" velkommen. Lad os få brugt siden, så DNF kan se, at deres arbejde bliver påskønnet.

3/10-2018
En helt usædvanlig "love token"

Mønten til højre blev forleden solgt på Ebay til den svimlende sum af 990 dollars - langt mere, end hvis den havde været i original stand! Der er tale om en dobbeltthaler fra Frankfurt, ca 1860, der i julen 1901 er lavet om til en helt særlig gave.
Den flot indgraverede tekst fortæller om giverens kærlighed til en person, der tilbringer julen langt væk - på vers. Desværre ved vi ikke ikke, hvem hverken giver eller modtager var.

Billede
Billede

3/10-2018
Romersk guldskat dukkede op i Italien

Arbejderne må have kigget en ekstra gang: i forbindelse med nedrivningen af et gammelt teater i byen Como i Italien, så dukkede der pludselig en kandefuld guldmønter frem. Teateret stammede fra omkring 1870, men de mange guldmønter er senromerske og fra det 5. århundrede, så skatten har næppe noget med teateret at gøre.
Mønterne var omhyggeligt anbragt i en kande af keramik, og de er i forbløffende velbevaret stand, som man kan se ud fra billedet. Arbejdet med at nedrive teateret er nu standset, mens arkæologer undersøger området nærmere.
Fundet er i sagens natur særdeles mange penge værd, og i datiden har det også udgjort en meget betragtelig formue. Men spørgsmålet er, om man nogensinde finder ud af, hvordan og hvorfor mønterne er gemt væk. Under alle omstændigheder har man aldrig fundet noget lignende i norditalien, så arkæologer og historikere har svært ved at få armene ned.

Billede

3/10-2018
Vedrørende kommende møder i Sydfyns Møntklub

Fra og med den 11/9 afholdes alle møder i Sydfyns Møntklub på Nymarkskolen, Marslevvej 1, Svendborg. Møderne foregår i fællesrummet i blok 5, og man skal benytte skolens indgang A.
Med det nye mødested er det også blevet muligt at vende tilbage til tidligere tiders mødeaftener fra kl. 19-22, og derfor starter vi altså allerede kl. 19.00 den 11/9. Der er eftersyn til anvisningssalget mellem 19 og 20.
Tag gerne bytte- og krejleralbum med, for nu har vi igen lidt mere tid til vores klubaftener, og det ved vi, at mange af jer har sukket efter.


Billede
16/8-2018
Nationalbankens 200 års fødselsdag

Ganske som god dansk tradition foreskriver, så har Nationalbanken fejret sin 200 års fødselsdag uden en jubilæumsmønt eller -medalje og uden den store medie-ståhej. Ingen grund til ligefrem at skilte med det. Men skulle man lægge vejen forbi København skal man huske, at det altid er muligt at løfte på en ægte guldbarre og at se en udstilling af danske pengesedler i bankens forhold, og ganske gratis.
I anledning af jubilæet har banken desuden åbnet en interaktiv udstilling, hvor man fx selv kan prøve kræfter med at styre løbsk inflation eller teste sin viden om sikre betalingsmidler. Også denne udstilling er i forhallen og er åben daglig fra 9-16.
Læs evt mere om udstillingen her.


6/3-2018
Danske pengesedler skal trykkes i Frankrig


Staten fortsætter med udliciteringen af fremstillingen af vores penge. Møntproduktionen er rykket til Finland, og nu rykker seddelproduktionen gradvis til Frankrig. Foreløbig regner man med, at de første sedler trykt i Frankrig kommer i cirkulation i 2020.
Det bliver firmaet Oberthur Fiduciare, som skal trykke sedlerne. Det er et meget professionelt firma, som i forvejen har ca. 70 lande i verden som kunder, og som trykker henved 5 milliarder pengesedler om året. Firmaet har sine fabrikker i flere forskellige lande - i sagens natur på hemmelige steder.
Det koster over 40 højt specialiserede jobs i Nationalbanken, at seddelproduktionen flyttes. Besparelsen er dog også stor, faktisk ca. 100 millioner kroner alene frem mod 2020.
TV2 oplyser i øvrigt, at Nationalbanken for en sikkerheds skyld har produceret ekstra store mængder af både mønter og pengesedler og sat på lager, så vi har noget at tage af, hvis der skulle opstå problemer med leverancerne. Det kan sagtens betyde, at mønter som folk i dag tror er relativt sjældne faktisk er særdeles almindelige, men bare ikke sat i cirkulation endnu.
Har du styr på din viden om danske pengesedler? TV2 har lavet en test. Prøv den her.

Billede


26/1-2018
Ucirkuleret 2½ schilling 1787 på Ebay


Det hører så absolut til sjældenhederne at se denne Schleswig-Holstein-udgivelse i så fin kvalitet, men forleden dukkede der én op hos en amerikansk sælger på Ebay. Hammerslaget endte på lige godt 1650 kroner.
Billede
Billede

19/1-2018
Hjælp formanden: gamle klubblade, møntblade og lignende efterlyses


Gennem de sidste par år har formanden arbejdet på at indscanne både sit eget og foreningens kæmpestore arkiv af gamle blade. Møntsamleren, NNUM - og selvfølgelig vores egne gamle medlemsblade, som jo fortæller vigtig historie om vores klub.
Nu er bunden nået, om man så må sige - alt er scannet. Men der mangler stadig noget hist og her, for at samlingen er komplet. Her kommer du ind i billedet, kære medlem! Se venligst listen herunder: har DU nogen af de manglende blade liggende?
Bladene kan både udlånes og foræres væk, alt efter hvad du ønsker. Hvis de udlånes kan de scannes uden at tage skade. Foræres de væk, så ser du dem bare ikke igen!
Kontakt formanden, hvis du har noget at bidrage med. De gamle blade bugner af god viden, gode historier og vigtige samlertips. Og inden længe vil du for en billig penge kunne købe dig til en DVD med alle Sydfyns Møntklubs gamle blade, hvis du gerne vil have del i arkivet!
Find listen over manglende blade her: link









Billede

16/11-2017
Problemer med at identificere din mønt? Sydfyns Møntklub hjælper!


Fra og med i dag åbner vi en ny underside på foreningens hjemmeside, hvor vi linker til gode ressourcer på nettet, når det gælder om identifikation af mønter. Undersiden vil vokse løbende, efterhånden som vi finder flere gode hjemmesider.
Som møntsamler er bøgerne stadig uundværlige, men mange gode bøger er svære at skaffe eller meget dyre på grund af lave oplag og høj efterspørgsel. Derfor er det skønt, når kyndige mennesker laver brugbare hjemmesider på nettet.
Har du forslag til hjemmesider, der mangler i oversigten, er du meget velkommen til at dele dem med os. Brug kontaktformularen.


16/11-2017
Skattefund nr. 2 - i skuffen


Det er jo ikke altid, man behøver at ulejlige en arkæolog, når man støder på en møntskat. Der er tidspunkter, hvor den egentlig bare ligger i hjørnet af en skuffe, lige til at pille op og støve af. Sådan gik det i hvert fald til på det engelske gods Scotney Castle. Her havde en gruppe frivillige meldt sig til en hovedoprydning, hvor man gik på jagt i gemmerne efter efter gamle fotos, som relaterede sig til godsets historie.
Fotos fandt de skam - men der dukkede så også lige en betragtelig bunke antikke mønter op, placeret bagerst i en skuffe. 186 styk i alt fra Rom, Grækenland, Mellemøsten og Asien. Mange af dem var i pæn kvalitet.
Det antages, at mønterne er samlet af en lokal godsejer og hans søn i løbet af 1800-tallet og dernæst glemt. Det er trods alt godt, at man ikke har så meget plads i parcelhuset, at ens arvinger helt overser og glemmer ens møntsamling!
Man kan se et stort billede af samlingen på denne hjemmeside: link


16/11-2017
Skattefund nr. 1 - i klosteret


Tidligere i år dukkede et skattefund af middelaldermønter op under udgravning af det vigtige Cluny-kloster i det østlige Frankrig. Cluny er interessant, fordi Benediktiner-klosteret i højmiddelalderen var et af vesteuropas allerstørste og rigeste klostre. Klosteret var hjemsted for rigtig mange munke og nonner, det havde flere kirker på sit område og var en betydelig magtfaktor i regionen.
Og nu er der så dukket en skat op, gemt under gulvet i et tidligere infirmeri.

Billede
Skatten indeholder over 2200 mønter, primært sølv, men også guld. Guldmønterne var arabiske - se billedet nedenfor - men sølvmønterne var franske. Det har været et betragteligt beløb på det tidspunkt, den er nedgravet - som er i 1200-tallet - men fordi klosteret var så stort, har det været et beskedent beløb set i forhold til driften. 
Arkæologerne anslår, at pengene har været nok til at indkøbe mellem 3 og 8 heste (svarende til prisen på 3-8 almindelige biler i dag), og det er jo en del - men ser man det i forhold til driften, så ville pengene kun række til en lille uges forsyninger med mad og drikkevarer.
Skulle man komme til Frankrig, så er klosteret givetvis et besøg værd. Se dets hjemmeside ved at klikke her.

Billede

7/11-2017
Siegs Møntkatalog lukker


Efter 50 år i samlernes tjeneste lukker Siegs Møntkatalog. Årsagen er helt enkel: salget svigter, og derfor kan kataloget ikke fortsætte. Dermed står vi uden et seriøst bud på et dansk møntkatalog, og set med samlernes øjne er det jo ret katastrofalt. Man kan kun appellere til, at kyndige kræfter i branchen tager udfordringen op og prøver at nytænke konceptet. Hvis samlerne ikke længere køber trykte bøger, skal man måske tænke i elektroniske løsninger og/eller abonnementsordninger i stedet.
Forlaget meddeler, at Siegs Møntkatalog 2018 fortsat sælges så længe lager haves. Så nu er det med andre ord sidste chance, hvis man vil forny sit gamle katalog.



26/6-2017
Sommer-ide nr. 2: Besøg Bunker-museet i Odense

Nu tænker du måske: det har jeg da aldrig hørt om! Det havde undertegnede heller ikke, før arbejdet tilfældigvis bragte mig til stedet. Men lidt sydøst for Odense centrum gemmer sig en decideret perle af et museum, hvor en række entusiaster - hvoraf flere selv har arbejdet i bunkeren, da den var aktiv - viser rundt og fortæller om den hemmelige, kolde krig i Danmark.
Bunkeren er en kommando-bunker, ikke en tilflugtsbunker - og den står fuldstændig som da den blev nedlagt i 2004. Hvis man er lidt historisk nysgerrig, så er det uhyre spændende at få et indblik i det beredskab, der efter bedste evne skulle holde gang i det danske samfund i tilfælde af krige og større katastrofer.
Herunder ses et billede fra bunkerens centrale kontrolrum.

Billede
Bunkeren er stor - hele 450 kvadratmeter - og undervejs i besøget hører man om, hvordan man i meget grundige detaljer havde planlagt samfundets beredskab i tilfælde af krig. Alt lige fra indkvartering af hjemløse over felthospitaler til rationeringsmærker og begravelsespladser til de forventede titusindvis af omkomne. Spændende - og meget tankevækkende.
I nogle af bunkeres rum er der temaudstillinger med genstande fra den kolde krig. Her kan man blandt andet se et eksemplar af en "Medaille für vorbildlichen Grenzdienst". Denne medalje fik DDR-soldater typisk, hvis de havde forhindret en flugt ud af DDR - noget, der jo som regel havde dødelig udgang.

Billede
Billede
Man kan også se på enorme stakke af rationeringsmærker. Disse blev trykt sidst i 50'erne og opbevaret i alle landets kommuner frem til 2004, hvor de blev destrueret - undtagen i Svendborg kommune, hvor man glemte det. Så derfor ligger der originale kasser fra Svendborg med disse ark på bunkermuseet. En del af foreningens medlemmer kender nok disse mærker, da de er i handelen. De kan sågar købes på museet.
Billede
Der kan sagtens tilbringes et par spændende timer i bunkeren. En rundvisning bringer både eftertanke, myrekryb og hist og her et godt grin.
Bunkerens placering på Google Maps: link
Bunkerens hjemmeside med billeder, info, åbningstider mm: link

Billede

26/6-2017
Sommer-ide nr. 1: Besøg Koldkrigsmuseet på Langeland


Det gamle Langelandsfort har i snart mange år fungeret som koldkrigsmuseum. Her kan man opleve datidens kommando- og forsvarsbunkere samt en masse forskellige effekter lige fra uniformer og rationeringsmærker til kanoner og en gammel, dansk ubåd. Bestemt et besøg værd, og sæt nogle timer af til det og tag picnic-kurven med. Området er stort.
I flere af de gamle forsvarsbunkere er der nu indrettet tema-udstillinger om den kolde krig. Og i én af bunkerne kan man se et eksemplar af den østtyske orden, der heldigvis aldrig blev udleveret til nogen: Blücher-ordenen. Når det er så heldigt, så skyldes det, at ordenen skulle uddeles for tapperhed i forbindelse med forsvaret af DDR - og Tredje Verdenskrig kom jo aldrig.

Ordenen blev vedtaget så tidligt som i 1966, men dens eksistens var ukendt i Vesten. Først da Forsvarets Efterretningstjeneste på et tidspunkt får et katalog over Østblokkens medaljer og ordener "op under neglene", hører man om Blücher-ordenen. Men i sagens natur dukker der ingen op på markedet.
Først efter DDR's sammenbrud finder man hele pengeskabe fyldt med disse ordener, pænt pakket i æsker og klar til uddeling. Fascinerende - og samtidig temmelig uhyggeligt at tænke på. Krigen var planlagt i alle detaljer.
Om disse historisk interessante ordener er kommet på markedet er svært at sige, men man skal nok vogte sig for efterligninger.

Billede
Apropos planlægning af krigen: der lå naturligvis meget detaljerede planer for, hvordan Danmark i tilfælde af krig skulle invaderes og uskadeliggøres. Vi skulle ikke tæppebombes, for vores strategiske beliggenhed ved udsejlingen til Østersøen gjorde, at Østblokkens tropper skulle kunne navigere på vores territorium uden at blive "selvlysende" af radioaktivitet. Men det betød jo ikke, at man helt ville undgå atomvåben, tværtimod. Man ville blot bruge flere små atombomber eller raketter, som kun lavede lokal ravage.
Herunder ses et uddrag af en statistik over, hvad man forventede at skulle bruge af kernevåben mod Jylland alene. Statistikken er en del af nogle strategiske dokumenter, som DDRs forsvar skulle bruge til at overskue den nødvendige mængde mand og materiel.
Udtrykket "Detonationsstärke" peger på a-bombens styrke og måles i kiloton for små a-våbens vedkommende. Til sammenligning var Hiroshima-bomben på ca. 12½ kiloton. Af oversigten kan man se, at der regnes med brug af atomvåben på invasionens to første dage. Og vi kan altså se, at i tilfælde af krig forventede man, at Jylland alene skulle rammes af mindst 43 små og større atombomber over krigens første to døgn. Stof til eftertanke.
Langelandsfortets hjemmeside: link

Billede

8/4-2017

Én af verdens største guldmønter er stjålet

Bode-museet i Berlin har på næsten utrolig vis mistet et af hovedstykkerne i sin omfattende møntsamling: den enorme 100 kilo tunge "Maple Leaf" fra Canada. Mønten, der var udstillet i en montre midt i ét af museets lokaler, er forsvundet mens museet var lukket. Formentlig er tyvene kommet ind ad et vindue ved hjælp af en stige, og det er lykkedes dem at slippe uset afsted med den store mønt, som man jo ellers ikke lige stikker i lommen. Den er 53 cm i diameter og 3 cm tyk. Tyveriet minder næsten om noget, man kunne forvente at se i en Olsen Banden-film.
Museet er selvsagt ikke stolte over situationen. Sagen er nemlig den, at mønten kun var udlånt til museet - faktisk hører den til en privat samling, men Bode-museet har siden 2010 haft lov til at udstille den.
Det siger sig selv, at mønten er meget sjælden. Royal Canadian Mint fremstiller kun disse mønter på bestilling, og til dato er der lavet 5 styk. Mønten har en pålydende på én million canadiske dollars, men guldværdien er langt større - et sted mellem 25 og 30 millioner kroner. Billedet nedenfor - som stammer fra et auktionshus - giver et indtryk af møntens størrelse. Kan man læse engelsk, kan man også blive lidt klogere på møntens baggrund på Royal Canadian Mints hjemmeside: link
Og lige for god ordens skyld: Møntsamlingen på Bode-museet er bestemt stadig et besøg værd, hvis man skulle lægge vejen forbi Berlin.

Picture

8/4-2017

En hilsen fra en af vores trofaste sponsorer

Andelskassen har støttet vores forening med store annoncer i en lang årrække, så de fortjener lige at blive set her på vores hjemmeside!

Picture

11/2-2017

Ny hjemmeside om Svendborgs medaljer og tokens

For få dage siden gik en helt ny hjemmeside i luften. Den er lavet af vores eget klubmedlem Erik Henriksen og fortæller om de mange medaljer, tokens og tegn i metal, der i årenes løb er udgivet i Svendborg og nærmeste omegn. Siden er et pioner-arbejde i den forstand, at der ikke findes nogen andre hjemmesider eller nogen litteratur, der dækker præcis dette område.
Af samme grund mangler der stadig nogle effekter på siden. Dette drejer sig dels om ting, som Erik kender til eksistensen af, men som han mangler billeder af eller information omkring. Og dels om ting, som slet ikke er registreret på siden.
Derfor vil Erik være mere end almindelig glad, hvis man kan bidrage med viden til hjemmesiden. Vi er flere i klubben, som samler på Svendborg-relaterede effekter, så alle er velkomne til at tage sådanne ting med på klubaftenerne.
Se Eriks hjemmeside her: Link












Picture

25/1-2017

England udskifter pundet

Den engelske 1-punds mønt er blandt verdens mest forfalskede - faktisk er ca. 1 ud af 30 mønter i cirkulation falske. Derfor har Royal Mint længe arbejdet med at få skabt en ny mønt, som både passer ind i den øvrige møntrække (der ikke skal udskiftes), og som samtidig er langt sværere at forfalske.
Den nye 1 pundsmønt er skabt i bimetal. Den bliver en smule større end den gamle, men noget tyndere. Samtidig er den 12-kantet. For at beskytte mønten mod forfalskninger har den både hologram-effekt, mikrobogstaver, delvis rifling på kanten og andre sikkerhedsforanstaltninger.
Mønten er på vej i cirkulation her i det tidlige forår og sælges allerede til samlere. Frem til den 15. oktober 2017 cirkulerer den sideløbende med den gamle type, herefter er handlende ikke længere forpligtet til at modtage den gamle mønt. I nogen tid derefter vil den dog stadig kunne veksles i banker i England, men kun hvis man har en konto, beløbet kan indsættes på. 
Se mere om den nye mønt ved at besøge følgende (engelske) ressourcer. Der er både en hjemmeside om den nye mønt og en kort video.
Hjemmesiden er her.


8/1-2017

Bøger på hollandsk

I 2016 besluttede vi i foreningen at afvikle vores bibliotek, da ingen alligevel brugte det længere. Fra og med januarmødet vil en stribe bøger komme på hollandsk auktion på hvert eneste møde som en optakt til den almindelige auktion.
Hollandsk auktion fungerer således, at vi starter med en udråbspris og derefter tæller nedad. Første byder, som rækker skiltet op, får bogen til den pris, vi er nået ned på.


3/1-2017

En gammel kampagne-seddel

Det lykkedes sidst på året 2016 formanden at købe denne sjove seddel hjem fra en sælger i Island:
Picture
Picture
Sedlen måler 166 x 108 mm og er dermed kun marginalt større end en Heilmann-hundredekrone, med hvilken den også bærer en vis designmæssig lighed. Sedlen kan kun dateres tilnærmelsesvis, da den ikke bærer noget årstal. Men ligheden med Heilmann-serien fortæller os, at den tidligst kan være udgivet i 1910.
Ser vi på de historiske begivenheder, som sedlen omtaler, kan vi måske komme lidt tættere på. Begrebet "syndikalismen" stammer fra Syndikalistisk Forbund, dannet 1908 af en række unge socialdemokrater, der ønskede at gå mere revolutionært til værks end moderpartiet gjorde. Intern kævl førte dog til forbundets opløsning, og i 1910 dannedes i stedet foreningen FS, der havde som mål at udføre "praktisk klassekamp". De næste 10 år voksede denne forening til en størrelse, der gav den reel betydning - ca. 4000 medlemmer nåede den op på.
Det er dog især i forbindelse med 1. Verdenskrig, at bevægelsen vokser. Krigen gik uden om Danmark, men det gjorde dens økonomiske konsekvenser ikke. Arbejderne måtte se reallønnen falde og leveomkostningerne stige markant. Få sultede, men livet blev ikke nemmere. Den russiske revolution i 1917 inspirerede mange til at følge FS' tankegang om "praktisk klassekamp".
I 1919 sluttes der fred efter 1. Verdenskrig, den velkendte Versailles-traktat. I en kort periode ser det ud til, at væksten nu vender tilbage og dermed forbedrede leveforhold for arbejderne. Men det er en stakket frist. Danmarks to største handelspartnere, England og Tyskland, er økonomisk på fallittens rand efter krigen, og i Tyskland vokser inflationen eksplosivt. I Danmark bliver forhåbninger om vækst til fallitter og virksomhedslukninger, fyringer og faldende løn. Det udløser en generalstrejke i foråret 1920.
I 1920 er det en radikal regering, vi har siddende i Danmark, med Socialdemokratiet som støtteparti. Dette stemmer godt overens med slagordene på kampagne-sedlen. Den politiske krise, som generalstrejken medfører, får i øvrigt kong Christian X til at afsætte regeringen, efter at kongen er blevet misinformeret om, at den skulle være kommet i mindretal - en handling, der udløser den velkendte Påskekrise i foråret 1920 - men det er en anden historie.
Det politiske miljø i de første måneder af 1920 var - for danske forhold - usædvanlig barskt og ophedet, og de politiske partier havde svært ved overhovedet at samarbejde. Konservative og liberale politikere så med stor alvor på den stigende støtte til syndikalister, kommunister og social-demokrater, og syndikalisternes åbenlyse snak om "praktisk klassekamp" og deres hyldest af den russiske revolution gjorde bestemt ikke uroen mindre.
Derfor giver det mening at datere denne seddel til det første halvår af 1920.


27/10-2016

Har du tjekket ungernes legetøjsmønter fornylig?


En ekstremt sjælden engelsk 5 guineas i guld er dukket op blandt en engelsk drengs legetøjsmønter. Familien havde haft kendskab til møntens eksistens længe, men troede ikke, at den var ægte. Lige ind til de altså valgte at få den vurderet alligevel.
Et godt argument for at få tjekket de mønter, man har liggende hjemme, hvis man ikke er kyndig møntsamler!
Læs hele historien ved at følge linket herunder.
Link til Jyllandsposten.



28/9-2016

Det er med at se sig for!

Denne fine, lille guldmønt blev forleden solgt på Ebay for ca. 1500 kroner. Der fulgte ingen beskrivelse med auktionen bortset fra land, pålydende og årstal.
Men den erfarne sælger havde i dén grad "glemt" noget. Mønten har været perforeret "klokken12", og den er omhyggeligt blevet lappet og repareret. Kan du se det?
Eksemplet viser meget godt, at man skal se sig rigtig meget for på nettet, og at man helt automatisk skal være varsom med sælgere, der påstår, at billedet viser alt.
Sælger har naturligvis et ansvar for at beskrive mønten korrekt, også dens fejl og mangler.
Når det er sagt, så har køber også et ansvar for at vide, hvad vedkommende foretager sig. Det kræver erfaring at vurdere en mønt ud fra et foto, og derfor er internettet ikke et sted for begyndere, med mindre man er parat til at betale lærepenge.

Picture
Picture

21/9-2016

Nye mønter fra 2016 findes i flere varianter

I løbet af finansåret 2016 har Den Kongelige Mønt skiftet møntmester, og derfor findes nogle af årets mønter med forskellige initialer. Den gamle møntmester var Jørgen Strandgaard (JS), og på Siegs Forlags hjemmeside spekuleres der i, at nogle af mønterne med hans initialer må være lavet i et ret lille antal. Den nye møntmester hedder Lars G. Sørensen (LGS). Det har ikke været muligt at opspore præcis hvornår skiftet mellem de to møntmestre er sket.
Ind til nu vides det, at 50-ører og 10-kroner findes med begge initialer. Den Kongelige Mønt kan og vil ikke oplyse noget om oplagene med de forskellige initialer, og der foreligger heller ikke nogen information om, hvorvidt andre pålydender skulle findes med begge initialer. Derfor kan det i høj grad betale sig at holde øjnene åbne.
Et medlem af foreningen har allerede forhørt sig, og det er ikke muligt at købe ruller af mønter med bestemte initialer på ved Den Kongelige Mønt.
Vi opdaterer denne artikel, hvis der kommer ny information frem på dette område.



31/8-2016

Du kan støtte Sydfyns Møntklub gennem dit el- og gasforbrug

... og så er det fuldstændig gratis for dig! SEF (tidligere Sydfyns Elforsyning) har et program ved navn SupportEnergi. Som kunde betaler du den skiftende markedspris for din el eller gas - og det er pt. den billigste måde, man kan købe det på - og så udbetaler SEF penge til Sydfyns Møntklub alt efter dit forbrug. For hver kilowatt-time du bruger får vi fx. 2 øre. Disse penge betaler SEF, ikke du. Din tilmelding gælder for et år ad gangen - herefter kan du vælge at fortsætte støtten, vælge at støtte en anden forening eller vælge helt at hoppe ud af programmet.

Læs mere om el-produktet her...

Eller læs mere om gas-produktet her...

Du kan også bare springe ud i det og tilmelde dig. Det gør du her.

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte vores formand Marcel Andreassen (se kontaktinfo her), eller du kan ringe direkte til SEF på telefon 62 20 11 20.



Picture
31/8-2016

Annoncering af generalforsamlinger

Gældende fra 1. september 2016 annonceres alle generalforsamlinger i Sydfyns Møntklub både i vores medlemsblad og her på hjemmesiden.

Det er dog tidspunktet her på hjemmesiden, der er afgørende for, om generalforsamlingen er indkaldt rettidigt.

Bestyrelsen har besluttet dette, da det efterhånden er noget svært at forudsige, hvornår Post Danmark egentlig omdeler posten.


31/7-2016

Ugyldige svenske mønter og sedler - har du styr på dine?


Sverige er i gang med en reform af både mønt- og seddelrækken, og derfor bliver en lang række mønter og pengesedler løbende ugyldige her i løbet af 2016-17. I denne artikel får du et overblik, da dagspressen har været fyldt med mildt sagt upræcise oplysninger. Frem til 1. marts 2017 tilbyder klubben at opkøbe de endnu gyldige svenske mønter og pengesedler til en kurs på 55 øre pr. krone. De svenske kroner vil blive brugt til indkøb af mønter til vores auktioner på Frimynt 2017 i Helsingborg. Kontakt bestyrelsen hvis dette har interesse - tilbuddet gælder kun for betalende medlemmer!

Nedenstående pengesedler er allerede blevet ugyldige pr. 30/6-2016 og veksles derfor ikke af klubben. Har man en svensk bankkonto, kan de dog sættes ind på den frem til 31/8-2016.

Picture

Efter 30. juni 2017 vil også den gamle 100- og 500-kroneseddel være ugyldig.Til den tid opdateres artiklen.

Når det gælder mønterne, så udløber gyldigheden også 30. juni 2017. Det gælder følgende mønter:
  • Alle sølv 1-kroner 1875-1968 (men dem veksler man jo ikke til kursen!)
  • Alle kobbernikkel 1-kroner 1968-2013
  • Alle sølv 2-kroner 1876-1966 (herunder jubilæumsmønter)
  • Alle kobbernikkel 2-kroner 1968-1971
  • Alle kobbernikkel 5-kroner 1972-2009 (men jubilæumsmønter er fortsat gyldige)
(Kilde til ovenstående: "Myntboken 2016", Archie Tonkin)

De nye 20, 50, 200 og 1000-kronesedler er allerede i omløb i Sverige. Resten af dem - 100 og 500-kronesedlen - kommer i omløb i oktober i år. Vil du se nærmere på dem, kan du gøre det her:

De nye pengesedler

De nye mønter kommer i omløb i oktober i år, og der bliver kun tre pålydender: 1, 2 og 5 kroner. Dem kan du læse mere om her:

De nye mønter

Når de nye mønter kommer, vil vi i klubben naturligvis forsøge at skaffe nogle sæt hjem, såfremt der er interesse for det. De svenske mønter er i øvrigt - præcis som de danske bliver fremover - præget i Finland.



21/7-2016

Sydfyns Møntklub besøger Ærø

Onsdag d. 20/7 aflagde bestyrelsesmedlemmer Rasmus Ingwersen og Marcel Andreassen Ærøskøbing et visit for at vurdere folks møntsamlinger og reklamere lidt for foreningen. Ærøskøbing Bibliotek havde været så venlige at lægge lokaler til. Omkring 20 mennesker kiggede forbi og fik vurderet alt fra store, gamle medaljer til almindelige zinkmønter. Det endte med et køb af tre samlinger med både danske og udenlandske mønter, og dermed må dagen siges at være en succes.
Fyns Amts Avis' lokalredaktion dækkede begivenheden flittigt, og der kan læses om det i FAA 21/7-16. Det blev også til et par nyheder på nettet, og de kan læses her:
Video: Møntsamlere køber ind
Forudgående notits om arrangementet


Herunder kan ses et par billeder fra arrangementet. De bringes med venlig tilladelse fra Fyns Amts Avis. Klik på billederne for at se en større version af dem.
Picture
Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.